Vad är Encaustic Art?


Encaustic Art

Encaustic Art är en gammal konstform och ordet encaustic betyder "att bränna in", eftersom det krävs värme för att permanent bränna in färgerna. Under antiken användes metoden av greker, romare och egyptier som gjorde "själsporträtt".

Encaustic Art i modern tid
Metoden var bortglömd under flera decennier, men återupptäcktes på 1980-talet. Ursprungligen användes jordpigment och bivax för att "bränna in" bilden med träkol. Numera används strykjärn, värme-plattor och -lampor, stylus, varmluftspistoler för att smälta bivaxet och sedan använda det som färg. De färdiga resultaten påminner om olja- & akrylmålningar.

Vaxfärgerna

Det finns många underbara vaxfärger som skiljer sig lite från varandra med hur de fungerar. En del är tjockflytande och klara medans andra är mildare och mer tunnflytande.

Det som är spännande är att färgerna verkar ha sitt eget liv. Det gör att man inte kan skapa två exakt likadana målningar och det kan vara svårt att bestämma utseende på det man vill skapa - Det blir helt enkelt det det blir!

Jag älskar benämningen om att dessa bilder inte går att frysa i tid. Det harmoniserar med min egen bild av verkligheten. Även om vi ibland "stelnar" i vår form och gör ett avtryck (målningen), kan vi när värmen (strykjärnet) kommer tillbaka in i livet förändra våra mönster och inre färger för att få nytt liv igen.Måla snabbt och enkelt

Det som skiljer den här metoden att måla från andra metoder är att färgen torkar inom några sekunder, du behöver inte kunna måla för att använda tekniken. Man kan måla med servetter, stämplar, svampar, penslar – det finns något som funkar för alla.

Målarytor

De tjockare glansiga målarkorten gör det enkelt att måla och de är speciellt framtagna för denna teknik. Du kan givetvis måla på canvasdukar, tyg, andra papper - ja allt som tål värme...


DET ÄR FANTASIN SOM SÄTTER GRÄNSEN FÖR VAD DU KAN GÖRA!