Tips & Trix och lite produktinformation...

Tips & Trix

Jag har valt att dela med mig av en del tips & trix för vad du kan göra med Encaustic Art. Du får veta lite mer om både produkterna och tekniken.

Jag rekommenderar dig som vill lära dig mer att prova dig fram på egen hand, gå en kurs hos mig, titta på en instruktions DVD eller läsa en bok om Encaustic Art.

Att komma igång...

En kul och inspirerande hobby som passar de flesta som tycker om att skapa.

Planera din arbetsyta innan du börjar måla och se till att de olika verktygen och materialen finns på "rätt" plats. Det finns annars en risk att du bränner dig om du är ouppmärksam och sträcker dig efter något.

Om du tycker att det är svårt att måla kan det bero på att temperaturen är för hög eller låg (gör värmetestet) eller att du målar för hårt med strykjärnet. Du behöver vara ganska mjuk och försiktig på handen.

Måla kravlöst utan stress eller föreställningar om vad det ska bli. Låt målningen växa fram och skapas efter hand. Om du målar efter en "mall" kan du lätt bli styrd och en del av skaparglädjen kan försvinna. 

Allt arbete och användning av alla produkter sker under eget ansvar!!


Startset, Böcker & DVD

Startset

Diverse material som är bra att börja med finns i de olika startseten. Vissa innehåller både strykjärn och stylus och andra bara strykjärn och material.

Böcker & DVD

Det finns lite olika böcker och DVD med instruktioner för att skapa olika motiv och ge inspiration. DVD filmerna visar även hur du använder olika verktyg och redskap. Engelska.

Encaustic Vax & sealer

Vax

Inom Encaustic Art används speciella vaxer för att få den bästa effekten. Vaxerna används smälta och finns i block och stick. Vaxfärgerna är unika och skiljer sig från varandra, en del färger är täckande och trögflytande, medans andra är lättflytande och transparenta. Gör rent vaxblocken genom att smälta bort den oönskade färgen eller använd en kniv och skrapa försiktigt.

Sealer

Acrylic Wax sealer/ förseglings-vax används för att skydda dina bilder. För det mesta räcker det med att du polerar upp vaxytan med en trasa. Lacket ger en hårdare yta som skyddar mot repor, finger-avtryck mm. Om du gör collage kan du använda sealer som "lim". Det finns även ett fixativ om du vill måla på textil.

Strykjärn

Perfekt strykjärn för vaxmåleri som kan tas isär och monteras uppochner för att användas som mini-hotplate.

Strykjärn med ledad rörlig sladd är perfekt för vänster-hänta och den som vill att sladden ska vara ur vägen.

Strykjärnet gör du enklast rent med hushållspapper. Om det är mycket smutsigt smälter du  klarvaxet på strykjärnsytan.

För att se att du har rätt temperatur på strykjärnet använd vax 08. Om temperaturen är rätt ska vaxet smälta "lagom" dvs varken vara för rinnig eller trögflytande.

Stylus

Fungerar ungefär som en penna och kan har massor av roliga huvuden som du kan byta ut genom att enkelt lossa på skruven eller gänga fast.

Stylus har ej reglerbar värme, innehåller spetsar och pensel.
Professionell stylus har reglerbar värme.
Stylus PRO har tillbehör med gängor istället för skruv, innehåller pensel, spets och rektangeljärn
Stylus med hällpip. Smält vaxet direkt i behållaren och häll ut vaxet. Stylusjärnen som finns att köpa passar ej till denna produkt.

Stylusjärn
Stylusjärn används för effekter eller former. Ministrykjärnen är bra att använda när strykjärnet blir för stort. Spetsar är för detaljer och text. Penslarna fungerar ungefär som markers.

Hotplate/Värmeplatta

Hotplate
Du kan måla direkt med vax på målarkortet och sedan använda roller, palettaknivar, penslar, svampar mm. för att skapa motiv och mönster.  Hotplate kan även användas som färgpalett vid traditionell målning. Smält vaxet direkt på plattan eller i en metallkopp. Använd penslar som tål värme. Det finns olika storlekar och den stora A2+plattan är gjord av glas medan den mindre A5 är i aluminium.

Paletta hotplate
Paletta värmeplatta riktar sig till den som vill måla på ett mer traditionellt sätt med penslar.

Varmluftspistoler

Används för att blåsa ut vaxet. Droppa vax på målarkortet och värm upp det med någon av följande varmluftspistoler. 

Heat-It
är en värmefön som värmer utan att blåsa.
Varmluftspistol är till för stora målningar. Håll inte öppningen för nära kortet eftersom det smälter. Du kan reglera värme och lufttryck. Öppningen blir extremt varm, så var lie extra försiktig med denna produkt.
Embossingfönen används för mindre bilder eller om du vill ha mer kontroll över vaxet. Den blir inte lika varm som varmluftspistolen. Du kan inte reglera värmen eller luftutsläppet.

Canvas, absorberande papper och ytor

Canvas
När du målar på canvas stryk på ett lager med klarvaxet först för att "mätta" duken. Det gör det enklare att måla och det går även åt mindre vax!

Encausticpreparerade dukar 
är special-behandlade och behöver ej förbehandlas utan det är bara att börja måla.

Grova akryl- & oljepreparerade dukar och målarplattor är ej avsedda för Encaustic Art teknik eftersom fästförmågan är sämre och det finns risk för att duken spricker.

Absorberande papper/ytor
När du blir mer "varm i kläderna" är det kanske dags att gå över till att måla på annat materiel. Du kan måla på olika typer av papper, canvas, målarplattor, askar, böcker, siden, trä...  Allt som tål värme..

När du målar på ytor som är absorberande är det lite svårare att förändra din målning och det går åt mer vax än på glattare ytor. 
Om du målar på poröst absorberande papper påminner alstren om olje-målningar och på pergamentpapper får målningen en mjukare framtoning.

Målarkort

Vita Målarkort
Dessa målarkorten är speciellt framtagna för Encaustic Art målning. De är enkla att använda och måla över om du inte är nöjd. Finns både med glansig och matt yta.

Färgade målarkort
När du målar med transparenta färger framträder komplementärfärgerna. Om du använder täckande färger eller pasteller blir resultatet desamma som med vita målarkort. Du kan också använda dessa som baksidor eller bakgrunder om du gör kort.

Encaustic Art Redskap - Metallskrapor, Raspar, Paletta, Penslar, Svampar, Stämplar

  • Metallskrapor används för att skrapa bort vax (breda delen), skrivstift (smala spetsen) eller istället för ett falsben.
  • Vax Carving tools är till för panelvax som ger en hårdare yta. Med de italienska skraporna och Carving Tools kan du rista mönster.
  • Strukturpenslar är av hårt gummi och används till att "skjuta" färgen för att skapa mönster.

  • Palettaknivar och kammar är tunna och flexibla metallverktyg som du kan lägga på vax med eller skrapa mönster och effekter. Värm verktygen innan du använder dem.

  • Penslarna av svinborst tål värme och kan användas för traditionell målning med vax. Använd ett varmt underlag för denna teknik. Använd bredare penslar om du vill måla med panelvax. Du kan även applicera sealer. Syntetpenslar kan smälta och bör ej användas.

  • Roller används på Hotplate eller med varmluftspistolen. Perfekt redskap för att göra bakgrunder med vax. Du kan även använda toppen eller vinkla den på olika sätt för att få olika effekter. Det är bra att ha flera roller eftersom de kan vara svåra att rengöra.

  • Svampar används när vaxet är smält kan du skapa motiv, effekter och mönster med svamparna. Den orange svampen är absorberande och passar bl.a. att göra lövkronor på träd med. Den vita hårda "gummiaktiga" svampen används för att dra omkring vaxet och skapa reliefeffekter.

  • Stämplar av gummi är färdigmonterade och finns med många olika motiv. Du kan använda stämplarna med vax eller stämpelfärg StazOn. Stämplar av silikon fungerar inte med vax.

Encaustic Art Effekter - Glitter, Folie, Oljepastell, StazOn, Markers, Tejp, Magic Powder

  • Glitter finns både finkornigt och grovkornigt. Du applicerar glittret efter att du har målat din bild och fixerar med värme. Använd strykjärn eller embossingfön och fixera underifrån.
  • Oljepastell förstärk dina bilder. Färgen  kan försiktigt hettas upp med värmefön.
  • Folie fixeras på kall vaxbild genom att du drar med palettakniven eller kammen på folieytan med den glansiga sidan upp.
  • StazOn fungerar både över och under vaxet. Rengör med rengöringsmedel. Alla stämpeldynor fungerar inte med vax eftersom stämpelfärgen inte fäster.
  • Power Liner Markers kan du använda du om du vill måla på fri . Fungerar både under och över vaxet.
  • Värmetejp använder du för att säkra strykjärnet om du gör om det till en minihotplate eller för att skapa olika geometriska effekter.
  • Pigmentpulver/Magic Powder används på varm eller kall yta. Du kan blanda magic powder direkt i den smälta vaxet. Du kan också använda den efteråt med hjälp av den medföljande penseln eller gnugga in pigmentet med fingrarna. Du kan strö ut pulvret över ditt arbete och använda varmluftspistol. Magic powder påminner om krossad ögonskugga i konsistensen.

Färger, Färgmixar och olika begrepp

  • Aktiva färger Stora kontraster, komplementärfärger, blandning med många olika färgnyanser och rena färger upplevs mer aktiva.
  • Färgblandningar (Hur du skapar nya färger). Vanligaste färgblandningen Röd + Gul = Orange, Blå + Grön = Grön, Blå + Röd = Violett, Svart = mörkare färger, Vitt (grått) = pastell färger, Transparent/ klar vax = förtunnar alla färger. Vaxfärgerna nr 41-48 är de generella "rena" mixerfärgerna.
  • Färgmättnad/styrka (Färgens renhet/styrka) Orena färger är mindre färgstarka. Primärfärgerna är de mest färgstarka och mättade färgerna.
  • Färgton (Grader av nyanser från vit/ljust till svart/mörkt) Genomskinliga/Transparenta och Halvtransparenta (Semi-transparenta) färger. Ljus passerar genom färgen och upplevs som ljusast om den målas på vitt papper eller kraftfull om det målas i tunna skikt över andra vaxfärger. De genomskinliga och halvgenomskinliga färgerna kan förändras beroende på vilken yta de målas på. Ex om du målar på de färgade målarkorten kommer vaxet att skifta färg och kompletteringsfärgerna synas. (Om du däremot använder täckande färger kommer du inte märka någon effekt alls).
  • Highlighter (Självlysande neonfärger) Används för att belysa eller
    förstärka vissa effekter. Mindre ljusäkta än andra vaxfärger, dvs de kan blekna över tid.
  • Inaktiva färger Orena färger, tertiärfärger, begränsat antal använda färgnyanser, liten kontrast, mättnad och ljusvärdet skapar en lugnare känsla.
  • Kalla färger Blå och violetta färger ger ett kyligt intryck och motivet upplevs som mer avlägset.
  • Komplementärfärger (Motsatsfärger) Används för att förstärka upplevelsen av angränsade färger. Om man använder två komplementärfärger tillsammans "släcker de ut" varandra och färgen blir "grådassig".
  • Konsistens (Färgens tjocklek/strykbarhet) Desto ljusare och varmare en färg är desto mer lättflytande/tunn är den. De mer lättflytande färgerna används till himmel mm. De mörkare används till förgrunden. Tjockare konsistenser är bra för struktur till bladverk mm.
  • Ljusäkthet Hur väl färgen står emot blekning av solljus. Mycket bra = 5, Bra = 4 i alla vaxförger, förutom pastell och neon 3 = god
  • Metallicfärger Färger gjorda av mica & metalloxid. Ger en metalliknande lyster i bilden.
  • Mixerfärger Tjockare och mer "färgäkta" starka färger som är lämpliga att använda för att blanda nya färger.
  • Neutrala Färger Svart, Vit, Silver, Grå och Brun är bra för bakgrunder. Fungerar som övergångsfärger mellan olika färgpaletter. Neutrala färger hjälper till att sätta fokus på andra färger eller tonar ner toner som annars skulle dominera bilden.
  • Pastellfärger Färger med mycket vitt som bas och som ger ett "krämigare" mjukare intryck, kan ha sämre ljusäkthet än andra vaxfärger.
  • Pärlemorfärg Mica mineral som ger en skimrande effekt. Bra till mörka eller svarta ytor. Pärlemorvaxen kan mixas med alla vaxfärger för pärlemoreffekt.
  • Täckande färg (Opak) Det finns både Täckande (Opaka) och halvtäckande (Semi Opaka) vaxfärger. Dessa färger tillåter inte att ljus passerar igenom och blir därför ogenomskinligt. Används när man vill täcka över något. Om man tillsätter mycket vitt ger det en täckande yta.
  • Varma färger Röda och gulaktiga färger ger bilden ett varmare intryck och motiven upplevs som att de är längre fram.

Bra att ha grejer

  • Hobbykniv, linjal och skärmatta (kan även användas som linjal) eller skärmaskin om du vill skära ut vissa delar av bilderna eller trimma kanterna.
  • Dubbelhäftande tejpbrevkort och cellofan för att göra kort.
  • Bigare/falsben om du gör egna kort och vill få en snygg vikning i mitten. Blir snyggast om man lämnar "dalen" utåt & "berget" inåt.
  • Målartejp som är lätt att ta bort från olika ytor.
  • Skruvmejsel för att byta stylushuvuden.
  • Liten bricka till dina verktyg eller vaxfärger.
  • Blyerts- eller kol för att skissa upp en bild innan du målar.
  • Hushållspapper används för rengöring av dina verktyg.
  • Kopieringspapper, målarrullar används som skyddsunderlag. Undvik papper med trycksvärta.
  • Förkläde eller oömma kläder.